Skip to content

Waterstof (H2) is het meest voorkomende element op aarde en een zeer schone brandstof. Omdat TotalEnergies inzet op verduurzaming van mobiliteit, bouwt het aan een steeds verder uitbreidend netwerk van waterstoftankstations in Nederland en Europa.

Wat is waterstof

Waterstof (H2) is een onzichtbaar gas, lichter dan lucht en gaat snel verbindingen aan met andere stoffen. De verbinding van waterstof met zuurstof is ook wel bekend als H2O, oftewel water. Waterstof bestaat nauwelijks in pure vorm. Bij sommige chemische processen is waterstof een restproduct. Maar, vaker wordt het geproduceerd. Onder andere door elektrolyse of steam methane reforming (SMR). 

Voordelen van waterstof

De productie van elektriciteit uit waterstof heeft geen uitstoot van koolstofdioxide tot gevolg. Door bij de winning van waterstof gebruik te maken van hernieuwbare energie, verloopt het gehele proces volledig emissievrij. Dat maakt dit een ideale vorm van groene energie – dus we kunnen allemaal opgelucht ademhalen.

Waterstof kan uit veel soorten materialen en stoffen gewonnen worden. Zoals olie, gas, biobrandstof, bezinksel uit het riool en water. Op onze planeet is enorm veel water, dus een tekort aan waterstof is onwaarschijnlijk. Energiezekerheid voor onze kleinkinderen dus!

Door elektriciteit te gebruiken om waterstof te winnen wordt zowel de opslag als de transport eenvoudiger. Op deze manier kan hernieuwbare energie, denk hierbij aan zonne- en windenergie, dat vaak afhankelijk is van plaats en tijd, effectiever worden ingezet.

Waterstof tanken is zeer eenvoudig. Je kunt het vergelijken met het tanken van fossiele brandstof bij de pomp. Het duurt ongeveer 3-5 minuten totdat je tank vol zit.

Hoe werkt een waterstofauto?

Onder de motorkap van een waterstofvoertuig zit een aa. Wanneer zuurstof (aangevoerd vanuit buiten) en de waterstof samen komen in de brandstofcel ontstaat er elektriciteit. Dit is nodig om de elektromotor te laten draaien. Uit de uitlaat komt vervolgens alleen water.

Waterstof en TotalEnergies

We zijn ervan overtuigd dat waterstof een onmisbare schakel is in de energietransitie naar emissievrij vervoer. Daarom investeert TotalEnergies fors in het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder andere door het bouwen van een netwerk waterstoftankstations in Nederland. In 2021 werden er drie nieuwe TotalEnergies waterstofstations geopend in Nederland. Houd onze blogs in de gaten voor meer informatie.

Waterstof produceren

Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Waterstof dient daartoe geproduceerd te worden. Dit gebeurt middels elektrolyse of steam methane reforming. Bij elektrolyse wordt water door elektriciteit gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Bij steam methane reforming (SMR) wordt aardgas of groengas (CH4) met behulp van warmte ‘gekraakt’. Daarbij komt waterstof (H2) vrij. Waterstof kan ter plekke geproduceerd worden, bijvoorbeeld naast het tankstation. Het kan ook op grote schaal centraal worden geproduceerd. Vervolgens wordt het met zogeheten tubetrailers of door een pijplijn naar de plek van bestemming gebracht.

Schone mobiliteit

Een belangrijk voordeel van rijden op waterstof is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het rijden. Het enige wat uit de uitlaat van een waterstofauto komt, is water. Verder niets. Het water wat uitgestoten wordt, is een restproduct. Dit kan vervolgens opnieuw gebruikt worden. Daarmee zijn de mogelijkheden oneindig. TotalEnergies zet volop in op het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder meer door te bouwen aan een netwerk van waterstoftankstations in Nederland.

Schakel in de energietransitie

Waterstof is niet alleen een oplossing voor schone mobiliteit. Het kan een sleutelrol spelen bij de opslag van zonne- en windenergie. Overschotten in hernieuwbare energie kunnen door elektrolyse worden omgezet in groene waterstof. Zo is waterstof zowel brandstof als opslagmedium en vormt het in de toekomst een onmisbare schakel in de energietransitie.

Schakel in de energietransitie

Waterstof is niet alleen een oplossing voor schone mobiliteit. Het kan een sleutelrol spelen bij de opslag van zonne- en windenergie. Overschotten in hernieuwbare energie kunnen door elektrolyse worden omgezet in groene waterstof. Zo is waterstof zowel brandstof als opslagmedium en vormt het in de toekomst een onmisbare schakel in de energietransitie.