De productiekosten op hun beurt worden beïnvloed door andere factoren zoals:
-
De wisselkoers van de euro
-
Politieke stabiliteit in landen waar olie vandaan komt
-
De balans tussen het olieaanbod en de vraag naar olie
-
De operationele kosten van het raffineren
-
Natuurrampen in olie- en transportgebieden
De distributiemarge
De distributiemarge is een deel van de prijs die je aan de pomp betaalt. Hieronder vallen alle kosten om de brandstof van de raffinaderij naar de gebruiker (jou) te brengen. Bijvoorbeeld het vervoeren en opslaan van de brandstof. Maar ook de kosten voor de levering en dingen als marketing en personeel vallen hieronder. De benzine- en dieselprijs bestaat voor 8% uit de distributiemarge. Voor LPG is dit 25%.
Tankstations zijn de laatste stap in de distributieketen. Hun kosten vallen ook onder de distributiemarge. Omdat ze een vast aandeel van elke tankbeurt krijgen profiteren ze niet van prijsstijgingen. Biedt een tankstation een brandstof aan voor een lagere prijs dan betalen ze dat uit hun eigen vaste aandeel.
Accijns
Bovenop de benzine-, dieselprijs en prijs van LPG komt nog accijns. Accijns is een heffing van de overheid op brandstoffen. Dit is een vast bedrag dat je boven op de andere kosten per liter benzine, diesel of kilogram LPG betaalt. De overheid bepaalt elk jaar hoe hoog dit bedrag is.
Accijnzen maken zo'n 28% van de benzineprijs op, 20% van de dieselprijs en 13% van de prijs voor LPG.
Om de snel stijgende brandstopprijzen te compenseren heeft de overheid op 1 april 2022 de accijnzen tijdelijk verlaagd. Deze verlaging geldt tot en met 21 december 2022.
21% btw
Als laatste betaal je ook belasting over de brandstof die je koopt. Die belasting is 21% van alle bovenstaande kosten bij elkaar. Hoeveel je aan BTW betaalt hangt dus af van hoe hoog de brandstofprijs en de accijns zijn. Btw is goed voor 17% van de totaalkosten.
Veelgestelde vragen