Skip to content

Met een volle tank LNG rijd je tot 1500 km. Daardoor is deze brandstof zeer geschikt voor zwaar transport, zoals Europees vrachtverkeer. Ook grote schepen kunnen varen op LNG. In heel Nederland en Europa beschikt TotalEnergies over tankstations waar LNG verkrijgbaar is.

Voordelen LNG

Een voertuig dat rijdt op LNG stoot minder schadelijke stoffen uit en heeft lagere brandstofkosten dan reguliere brandstof. Daarnaast is rijden op LNG extra voordelig door de LNG-stimuleringsregeling. Voor Nederlandse vervoerders met internationaal vervoer geldt geen accijns in België en Maut-voordeel in Duitsland.

Productie van LNG

LNG is vloeibaar aardgas. Aardgas is een samenstelling van lichte koolwaterstoffen die voor het grootste deel uit methaan bestaat. Het komt van nature voor in sommige poreuze gesteenten. Dit gas wordt vloeibaar door het af te koelen tussen -120 ° C en -162 ° C. Het volume van de brandstof krimpt tot 1 / 600ste. Hierdoor is LNG gemakkelijk te transporteren naar de tankstations.

Goed voor het milieu

LNG verbrandt veel schoner: 30% minder gezondheidsschade (minder PM 10 en NOx) dan diesel Euro VI-norm en 10% tot 15% minder CO 2 -uitstoot. LNG-transport voldoet daarmee aan de strenge Europese emissienormen voor vrachtvervoer en scheepvaart, zonder dat er aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals roetfilters of nabehandelingstechnieken.

LNG-vrachtwagens

De meeste grote vrachtwagenmerken hebben een ruim aanbod aan vrachtwagens die op LNG rijden. Deze trucks zijn qua (laad)capaciteit en actieradius vergelijkbaar met de traditionele (diesel) trucks, maar zijn een stuk beter voor het milieu. Daarnaast is rijden op LNG financieel aantrekkelijk door de structureel lagere prijs van LNG.

LNG-tanken

Gebruik het persluchtpistool bij de pomp om LNG te tanken. Sluit de LNG-vulslang aan op de tank en sluit deze af. Doe dit ook met de dampretourslang als je tank hier een koppeling voor heeft. Begin met tanken door op de startknop te drukken: de pomp schakelt automatisch uit als de tank vol is. LNG wordt geleverd per kilogram en het vullen van de tank duurt minder dan 10 minuten. Bij alle LNG tankstations van TotalEnergies en PitPoint.LNG kun je betalen met de TotalEnergies Eurotrafic tankpas.

Let op: je bent verplicht een tanktraining te volgen om LNG te tanken in Nederland. TotalEnergies biedt deze training aan. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier op onze website.

LNG bij TotalEnergies

TotalEnergies heeft sinds januari 2021 haar eerste LNG-tankstation in Deventer geopend. Het netwerk van LNG-tankstations is nog in ontwikkeling. Omdat LNG geschikt is voor vervoer over lange afstand, zet TotalEnergies in op uitbreiding van de service stations op Europese hoofdroutes. Het doel is om in 2022 in Europa 350 aardgastankstations (groen gas, CNG en LNG) te realiseren.

Snel en simpel LNG tanken